De nadelen van ondernemen

nadelenondernemen

Bijna een halfjaar geleden schreef ik een artikel over de voordelen van het ondernemen. Maar zoals iedereen wel weet; elk voordeel heeft zijn nadeel. Dat is ook zo bij ondernemen.
Eind deze maand bestaat mijn bedrijf dan ook één jaar en inmiddels ben ik al tegen een hoop dingen aangelopen. Dingen die ik zie als een nadeel. Of in elk geval zo ervaar. Lees je mee?

goud-9806_6

 • Jij bent het visitekaartje!
  Ja, dat is toch wel een dingetje. Ik vind het soms wel lastig om mij – vooral in grote groepen – te presenteren. Dat heb ik altijd al gehad, maar nu komt dat natuurlijk, met regelmaat, terug.
 • Vind je doelgroep
  Ook dat is nog best lastig. Eigenlijk weet ik wel wie mijn doelgroep is. Dat zijn ook ZZP’ers en MKB’ers. Maar waar zijn ze? Blijft soms nog wel eens lastig.
 • Wel of geen lid van vereniging?
  Je hebt natuurlijk een hoop ondernemersverenigingen. Moet je daar nu wel of niet lid van worden? Wat levert het je op? Daar kom je helaas alleen achter als je het doet. Mijn eerste ervaring is wat minder, hopelijk wordt de club weer hecht en gezellig. Daarnaast twijfel ik of ik bij nog een andere vereniging ga.
 • Altijd in beweging blijven
  Haha, ik bedoel niet dat ik ga sporten hoor! Nee, dat laat ik wel over aan mensen die dat goed kunnen. Ik bedoel dat je in beweging moet zijn met je bedrijf. Even een berichtje zus of daar. Even een praatje met Kees of Piet. Je moet steeds weer even je bedrijf noemen en vertellen wat je doet. En als het kan ook laten zien.
  En daarnaast moet je je soms ook aanpassen aan de wensen van de klant. Dit kan betekenen dat je misschien iets moet schipperen in je aanbod of juist moet toevoegen.

thema-1109_6

 • Doorzetten!
  Het is niet makkelijk om een eigen bedrijf te runnen. Je zal te maken hebben met tegenslagen of dingen die je niet zag aankomen. Dat kan soms wel vervelend zijn. Als die-hard ondernemer laat je je niet kennen en blijf je doorzetten. Je staat achter je merk en je product. Je weet wat je verkoopt en wat het waard is.
 • Talk, just talk
  Hoe lastig het ook is, want ik geef toe dat ik het ook te weinig doe. Maar práát over je bedrijf. Vertel aan iedereen wat je doet. Je eerste graad netwerk is je familie, dus begin daarmee. Het is heel handig als iedereen weet wie je bent en wat je doet.

Ik heb de ‘grootste’ nadelen voor mezelf nu op een rijtje gezet. Ik ben benieuwd of er bij mijn lezers ook ondernemers zijn en wat voor nadelen zij ervaren.

 

Advertenties

10 gedachtes over “De nadelen van ondernemen

 1. Inge zegt:

  Het is inderdaad niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Of naja, wat weet ik er nou van. Ik heb geen eigen onderneming, maar ik kan het me wel goed voorstellen. Je moet continue netwerken en jezelf ‘verkopen’. Dat vind ik wel erg lastig. Je moet er voor zorgen dat je altijd werk hebt, want als je opeens een groot gat hebt? Ik denk er wel eens over, maar het lijkt mij voor nu nog geen goed idee 🙂 Wel gaaf dat jij nu al een jaar een eigen onderneming hebt! 😀

  Like

 2. Carmelina zegt:

  Nog geen ondernemer, maar wel druk bezig om dit te gaan worden.. reuze spannend en dood eng. Ik moet nog even die bekende schop onder mijn kont krijgen. Leuk om dit te lezen hoor. Want het is zo waar wat je schrijft. Ik denk dat een bedrijf beginnen door velen behoorlijk onderschat word!

  Like

  • Simone zegt:

   Wat leuk, een toekomstige ondernemer! Dan geef ik je bij deze even een virtuele *schop* onder je kont haha! Het is zó de moeite waard. Ik ben heel erg benieuwd wat voor bedrijf je wilt beginnen. Succes in elk geval!

   Like

 3. Simone zegt:

  Ik kan me voorstellen dat het soms ook echt lastig kan zijn! Zeker als zzp-er moet je je toch maar zien te bewijzen! Het lijkt mij echt een hele grote uitdaging om een eigen bedrijf te hebben. Ik denk alleen dat ik er nu nog niet klaar voor ben. Daarvoor ben ik juist weer veel té perfectionistisch. Het is hard werken, en jezelf promoten! Maar dat kun jij wel!

  Like

  • Simone zegt:

   Dankjewel lieve Simone. Tis wel lastig hoor, dat zal ik niet ontkennen. Wie weet dat je het over een tijdje wel kunt. Je kunt je er in elk geval wel op voorbereiden. Wat wil je, hoe en waar?

   Like

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s