Één jaar ondernemer | Hoe bevalt het?

1jaarondernemer

De datum dat ik mijn handtekening bij de KvK zette voor mijn bedrijf begint nu echt dichterbij te komen. Sterker nog, eind volgende week ben ik officieel één jaar ondernemer. Wauw! In dit jaar is een hoop gebeurd, veranderd en heb ik veel meegemaakt op dit gebied. En het leek mij leuk om daar even een artikel over te schrijven.

Ondernemer zijn, is dat nou leuk?
Ik heb inmiddels twee artikelen geschreven over het ondernemen. Namelijk de voordelen en ook de nadelen van het ondernemen. Elk nadeel heeft natuurlijk zijn voordeel. Dat werkt ook met ondernemen zo. Ja, ik vind het heel erg leuk en nee ik zou absoluut niet voor een baas willen werken. Ik beleef er heel erg veel plezier aan. En gek genoeg, ik voel me enorm thuis tussen alle ondernemers. Zo thuis heb ik mij bij een baas nooit gevoeld. Wie weet heeft het gewoon zo moeten zijn!

Lessen geleerd
Ook is ondernemen een hoop nieuwe dingen leren, ontdekken en beproeven. Inmiddels weet ik dat niet alles zo gemakkelijk gaat. Maar ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik niet voor een baas kan werken. Ik kan niemand beloven dat ik morgen weer om half 9 op kantoor ben. Wel kan ik mijn klanten beloven dat er voor een bepaalde deadline iets af is. Wanneer ik daar aan werk is aan mij en hoeft niet tussen 9 uur en 5 uur. Zo komt mijn inspiratie altijd ’s avonds. Of laten we het zo stellen: dan heb ik de beste inspiratie en kan ik aan een stuk door ratelen (zoals nu :P). Dus voor mij werkt dat gewoon heel goed. Overdag kan ik natuurlijk werken aan hele andere dingen. Facebook, Twitter en LinkedIn moet ik ook bijhouden. Administratie, promotie en andere bezigheden kan ik dan doen. Als je het mij vraagt: I-de-aal!
Maar daarnaast heb ik ook geleerd dat je moet netwerken. Heel veel netwerken. Praten met iedereen. Op zich lukt dat praten wel. Maar naar de grotere meetings gaan, vind ik toch wel erg lastig. Het gaat mij steeds beter af. Laatst heb ik zelfs voor een grote groep door een microfoon gesproken over wat ik doe. Ik was er de hele avond nog verbaasd over dat ik dat echt heb gedaan. Maar kennelijk ga ik voor mijn doel en ga ik dus voor mijn bedrijf door het vuur. En doe ik ook dingen die ik moeilijk vind. Sterker nog, ik zet mezelf steeds vaker voor het blok, zodat ik mezelf dwing die dingen te doen. En dat is een enorm goede leerschool!

Klantenpercentage
Ik ga hier natuurlijk niet vertellen hoeveel klanten ik heb gehad. Wel geef ik eerlijk toe dat het niet is wat ik had gedacht dat het zou zijn. Natuurlijk is het pas mijn eerste jaar en natuurlijk moet ik nog een hele hoop leren op het gebied van ondernemen. Ik begin pas nèt! Toch zijn de mensen om mij heen enorm trots met de klanten die ik al heb gehad. En ik loop zelfs al bijna quitte met mijn investering en omzet. Dus eigenlijk gaat het zo slecht nog niet, toch?
Ik ben alleen gewoon een doener. Ik wil steeds meer doen. Waar natuurlijk voor mij ook een gevaar in zit. Want met fibromyalgie zal ik moeten blijven aanpassen. Geen dag, geen maand en geen jaar is hetzelfde. En het kan zelfs per uur verschillen. Dat is een hele lastige situatie om te ondernemen. Maar ik ken mijn lichaam goed genoeg om in te schatten wat ik wel kan. Alleen – en dit valt eigenlijk onder het stukje lessen – heb ik wel geleerd dat ik, doordat ik zo graag dingen wil blijven doen, soms te ver ga.

Hoe volgend jaar?
Volgend jaar, en dan meet ik vanaf 1 januari, hoop ik dat ik mijn nieuwe concept kan gaan gebruiken. Dat mijn nieuwe (échte) logo af is en ik een mooie – soort van – nieuwe start kan gaan maken. Ik hoop dan ook dat het nog iets meer gaat slagen. Ik ga er ook voor om meer naar meetings te gaan. Ik merk dat het loont en die berg? Die is van een Mounth Everest naar een Mont Ventoux gegaan. De berg krimpt gelukkig! 😉
Daarnaast streef ik er natuurlijk naar dat ik een echte mooie omzet kan gaan draaien.

Al met al, ik ga voor een nog beter jaar. Dit jaar was niet slecht. Maar het kan voor mijn gevoel nog wel een stukje beter. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Toch?!

Advertenties

13 reacties op ‘Één jaar ondernemer | Hoe bevalt het?

 1. Het ondernemerschap vind ik zo knap. Goed dat je na een jaar al heel wat op poten hebt. Je hoort vaak dat mensen al verder hadden willen zijn na 1 jaar, maar het eerste jaar doorlopen is heel bijzonder. Er zijn er genoeg die het bijltje erbij neergooien. Al jaren zou ik het willen, maar ik durf het niet en weet ook niet waar, hoe en wanneer te beginnen. Ik denk dan altijd bij mezelf, dan zal het me tijd nog wel niet zijn.
  Heel knap dat je zo volhardend bent.

  Like

 2. Erg inspirerend Simone! Je doet het erg goed! Ik ben benieuwd naar je nieuwe huisstijl. Wie weet helpt dat je nog even wat extra! Ik herken het heel goed dat je teveel wilt. Ik ben ook zo’n ambitieuze doos haha en ik loop dan ook heel makkelijk BAM tegen de lamp. Ik droom er van ooit ook een eigen bedrijfje te hebben. Je mag er trots op zijn wat je al bereikt hebt! En volgend jaar ga jij natuurlijk knallen! En dat wel binnen jouw eigen mogelijkheden, maar je bent als ondernemer in elk geval al enorm gegroeid!

  Like

 3. Ik vind het zo tof te zien dat je deze droom hebt gevolgd! Blij dat je er nog steeds blij mee bent en het groeien van klanten komt vanzelf! Veel succes met je onderneming, ik wens je uit de grond van mijn hart er het aller beste mee!<3

  Like

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s