Ondernemen met een Wajong-uitkering

notebook-405755_960_720

Ik ben nu al zo’n 1,5 jaar zelfstandig ondernemer (hoera!). Maar ik ben niet zoals een gemiddelde ZZP’er zal zijn. Wie mijn blog al lange tijd volgt, weet dat ik een Wajong-uitkering ontvang vanwege mijn fibromyalgie.
Ondanks deze uitkering is het voor mij toch mogelijk geweest een eigen bedrijf te starten.

Eigen baas, eigen indeling
Ik heb iets meer dan anderhalf jaar geleden mogen proeven van het bedrijfsleven bij de Gemeente. Eigenlijk merkte ik al snel dat werken voor een baas voor mij erg moeilijk is.
Een baas heeft natuurlijk verwachtingen van je, zoals dat je op tijd op je werk verschijnt, je werkzaamheden goed verricht en op tijd afwerkt en wanneer je het gezicht van een bedrijf bent moet je er ook tiptop uitzien.
Ik ben dan wel nog nooit te laat op het werk geweest, daar heb ik de grootste hekel aan. Maar als ik altijd naar mijn lijf had geluisterd, was dit niet altijd gelukt. Ik moest dus eigenlijk soms de seinen van mijn eigen lijf negeren. Maar dat resulteerde in slechtere concentratie en dus bemoeilijkte mij dat ook mijn werkzaamheden.

Als eigen baas maak je natuurlijk je afspraken met een opdrachtgever. Maar je hebt zelf de keuze hoeveel opdrachtgevers je aanneemt. Hoeveel klussen kun je aan? Hoe snel kun je iets afwerken? Ben je inzetbaar voor spoedklussen? Deze keuzes kun je allemaal zelf maken. Dat doet geen enkele baas voor je, die ben je namelijk zelf.

euro-870757_960_720

En die Wajong-uitkering dan?
Je zal vast denken: ‘Das lekker die krijgt en een Wajong-uitkering en mag ook nog eens werken!’ Echter zit dat niet zo simpel in elkaar. Wanneer je werkt moet je dat natuurlijk opgeven bij het UWV. Via de belastingdienst wordt je loon/salaris in de gaten gehouden. Wanneer je teveel verdient gaat UWV geld van je uitkering afhouden. Het is wel zo dat ze altijd méér afhouden dan dat je extra verdient. Dus stel dat je €6,- meer verdient dan is toegestaan naast je uitkering, wordt er €12,- afgehouden, even makkelijk geformuleerd.
Zelf vind ik dit eigenlijk demotiverend werken. Wij moeten dus nóg harder werken om een normaal maandsalaris te krijgen, terwijl we allemaal iets mankeren. Maar goed, daar ging dit artikel niet over, ik dwaal teveel af.

Voordelen voor een Wajonger om te ondernemen
De voordelen die ikzelf heb ondervonden van het zelfstandig ondernemen is dat je je tijd en werkzaamheden zelf kunt indelen. Dat is voor mij de belangrijkste reden om voor mezelf te beginnen. Ik heb nog nooit ergens 1,5 jaar gewerkt. Dus dat dit voor mij werkt, blijkt wel weer.

Natuurlijk is dit niet voor iedereen geschikt. Sommige hebben gewoon echt iemand nodig die hem/haar stuurt en aanspoort iets te doen. Daar is overigens helemaal niets mis mee. Ik dacht eigenlijk dat ik dat ook had. Maar integendeel!

Mij zal je niet meer terug zien in het bedrijfsleven. Ik zal altijd gaan voor een eigen bedrijf. Want mocht ik met deze stoppen, om wat voor reden ook (niet schrikken: ben ik totaal niet van plan!), dan zal ik zeker weer een nieuw bedrijf willen opzetten.

9 gedachten over “Ondernemen met een Wajong-uitkering

 1. Wat knap dat je hier zo open over bent Simone! Ik wist niet dat dat kan met een Wajong- uitkering een eigen bedrijf starten! Maar wat betreft waar jij even afdwaalde; je hebt wel gelijk want dat is toch eigenlijk wel een beetje vreemd dat je er dan nog harder voor zou moeten werken.. Heel bizar!

  Like

  1. Ik ben er ook graag open over omdat veel mensen het gewoon niet weten. Wie weet hoeveel Wajongers dit eigenlijk willen, maar niet weten dat er een mogelijkheid is?! Overigens mag en kan niet iedereen natuurlijk een eigen bedrijf beginnen. Ik kwam bijvoorbeeld al gelijk met een goed idee en ook goede punten waarom ik dit zo wilde.

   Like

 2. Wat fijn dat je dit zo kunt doen! Dan kun je toch werken, maar heb je niet de stress van het moeten blijven presteren als je lichaam niet meewerkt. Wist niet dat het kon en heb er echt respect voor dat je dit doet!

  Like

 3. Wat ben ik ongelofelijk blij met dit artikel. Ik was me ook al aan het inlezen over zelfstandig ondernemen icm een wajong uitkering. Ik ben op mijn 18e afgekeurd en heb een hele tijd zo’n 20 – 24 uur per week gewerkt in een restaurant, echter is dit iets wat ik psychisch niet kan bijbenen, ik vraag teveel van mezelf en dan is het een enkeltje ziektewet.

  Het is erg lastig om er meer over te weten te komen want op den duur wil ik wel zelfstandig gaan ondernemen. Nu heb ik nog een vraag; moet je elke maand kopietjes naar het UWV opsturen van betalingen die je ontvangen hebt van klanten van je, of hoe gaat dit precies in zijn/haar werk.

  Nogmaals: thanks voor deze post, helps a lot! ❤

  Like

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s