Ik verloor mijn hart in Ierland | Gastblogger Saar

Oktober 2009, in mijn opleiding sociaal-cultureel werk is een van de activiteiten een studiereis naar het buitenland. We krijgen een lijst met wel dertig steden waaruit we kunnen kiezen. Terwijl een groot deel van mijn medestudenten voor zonnige bestemmingen kiest, vink ik ‘Belfast’ aan. Dat lijkt me wel wat! In mei vertrek ik naar het grijze Ierland waar we logeren in Belfast, maar ook London Derry en the Giants Causeway bezoeken. De mensen, de natuur, de pubs, … Ik ben verliefd!

September 2014, mijn Lief en ik trouwen na zes jaar gelukkig samenzijn en we besluiten om op huwelijksreis naar Ierland te gaan. We starten in Dublin en zien wel waar we uitkomen. Na deze reis is het meer dan duidelijk: mijn hart ligt in Ierland.

De liefde voor dit land is er in al die jaren niet minder op geworden en ik vertel jullie graag waarom ik zo van dit land hou!

 1. De natuur

Prachtige meren, uitgestrekte graslanden, een ruwe kuststreek, … Eenmaal buiten de steden zit je rechtstreeks in de prachtige, gevarieerde natuur van Ierland. Geen enkele plaats is hetzelfde. Waar je in het Oosten glooiende, groene landschappen vindt, zal je in het Noorden ruwe kustgebieden aantreffen. De natuur in Ierland is net zo onvoorspelbaar als het weer. Maar aan de vele regen en voldoende zon dankt Ierland zijn prachtige groene landschap. Ierland telt vele adembenemende vergezichten. Je kan er prachtige plekjes blijven ontdekken.

2. De geschiedenis

De geschiedenis van Ierland is ongelofelijk rijk en dat vind je ook overal terug in dit land. In de vallei van de Boyne, nabij Dublin, vind je glorieuze ‘passage tombs’ waarvan geschiedkundigen nog altijd niet weten wat de bedoeling er eigenlijk van was. Tijdens Midwinter valt het zonlicht recht in de binnenste kamer van Newgrange. Tara Hill getuigt van het belang van de Ierse koningen.

Hoewel het Noorden officieel deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk vind je ook daar de Ierse geschiedenis terug. Hier zal je veel meer kennismaken met ‘the Troubles’. In Derry Londonderry vind je bijvoorbeeld de straat waar Bloody Sunday plaatsvond.

Wiclow en haar heuvel getuigen dan weer van de uitvoer van Ieren naar Australië onder de Britse kroon. Het land ademt haar geschiedenis en fascineert mij daardoor enorm.

3. De folklore

Wanneer je in Vlaanderen iemand zou vragen of ze in geesten geloven dan beginnen ze vast te lachen. In Ierland is dat ook niet echt een vraag die je stelt, want de bevolking gelooft nog in de vele verhalen over bovennatuurlijke wezens. Wij ondervonden hoe de Ieren nog steeds overtuigd zijn van het bestaan van geesten, feeën en kabouters. In Dublin vind je ‘the Leprecaurn Museum’ waar de folklore van Ierland tot leven komt. Beschouw de Ieren echter niet als naïve mensen. Deze folklore is gewoon zeer levendig in dit land. In Wicklow ondervonden we hoe er zelfs onderzoek wordt gedaan naar het bestaan van fenomenen die door geesten verklaard worden.

4. Het eten

Een broodjeszaak zal je niet gauw in Ierland vinden, maar in de pubs word je verwend met de heerlijkste lekkernijen. De beste hamburgers aten wij in Ierland. Het was geen straf om dagelijks een van de vele burgers van het menu van een pub te kiezen. Ook Irish stew behoort tot onze favorieten. Thuis maken we regelmatig nog eens een schotel van deze heerlijke stoofpot, al kan ik natuurlijk de smaak van de Ierse pub niet nabootsen.

Nabij Glendalough aten wij heerlijke visgerechten: forel en snoek zijn heerlijke lekkernijen. Je zou het niet meteen verwachten op dit eiland, maar de lokale keuken is voor vingers bij af te likken

5. De mensen

Ik ben enkel in het Oosten en het Noorden van Ierland geweest en hoewel de mensen enorm verschillen in beide delen ben ik ongelofelijk van hen gecharmeerd. Het is een gastvrij volk, op zijn eigen manier. In Belfast werden wij als studenten zonder probleem op sleeptouw genomen door een Ier die ons zijn stamcafé liet zien. De man had een uitleg gegeven aan onze groep en omdat wij nadien met hem nog bleven babbelen, nodigde hij ons uit.

Toen ik en mijn Lief onze rondreis deden, hadden wij op voorhand geen hotels vastgelegd, uitgezonderd onze eerste twee overnachtingen. In elk hotel waar we sliepen, bood het personeel meteen zelf aan om de volgende overnachting te boeken in een plaats naar keuze. Zij belden voor ons het volgende hotel op.

In pubs kregen we prachtige tips, wilden mensen al gauw weten waar we vandaan kwamen en wat we van hun land vonden. Zowel toen ik als student ging als tijdens onze huwelijksreis hadden we behoorlijk wat contact met de plaatselijke bevolking. Ik vind dit een heerlijke manier om op reis te zijn!

 

In welk land hebben jullie je hart verloren?


Één keer per maand schrijft Saar een artikel voor SimoneBlogt.nl

Advertenties

4 gedachtes over “Ik verloor mijn hart in Ierland | Gastblogger Saar

 1. Maaike zegt:

  Wat leuk om te lezen. Wij hebben een paar jaar geleden ook een rondreis gemaakt door Ierland. Wat is dat een prachtig land. En de mensen zijn inderdaad heel erg aardig. En die taal of het accent!

  Like

 2. Nicetobeout.nl zegt:

  Klinkt erg gastvrij en leuk. Ik wil ook graag eens naar Ierland, Wales of Schotland. De natuur, de kastelen bezoeken. Mijn hart heb ik verloren aan Griekenland.

  Like

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s