De verschillen van mij als ondernemer, toen en nu

In 2014 startte ik mijn eerste bedrijf. Hoera! Ik was ondernemer. Wat ondernemen inhield, dat wist ik niet. Tevens was het op dat moment ook de enige manier voor mij om in elk geval wat te betekenen in deze maatschappij. Ik vond dat heel erg belangrijk en zo geschiedde.
Maar in 2017 stopte ik definitief. Ik was al een half jaar niet meer actief aan het ondernemen en wilde de arbeidsmarkt weer op. Dat bleek toch niet zo makkelijk te gaan en inmiddels weer een jaar later ben ik nu alweer bijna 3 maanden opnieuw ondernemer. Ik heb mijn gedrag en manier van werken veranderd, maar hoe en wat? Dat vertel ik in dit artikel.

Van bezigheidstherapie naar een baan

Mijn vorige eigen bedrijf was meer een soort bezigheidstherapie. Dat klinkt neerbuigend. Maar dat bedoel ik niet zo. Ik kon op dat moment niet meer. Er zat ook gewoon op dat moment niet meer in. Plus, ik startte in de crisis, iets wat ook zeker niet meewerkte.
Ik wist, toen ik hiermee begon, dat dit echt anders moest. Ik wilde geen bezigheidstherapie meer doen. Nee, ik wilde nu echt werken.

Effectief op zoek naar klanten

Oke, de kop voor deze alinea klopt niet helemaal. Maar een betere kon ik eigenlijk niet bedenken. Wat ik de vorige keer niet (goed) deed, was op zoek gaan naar klanten. Ik was wel lid van een ondernemersvereniging, maar veel haalde ik daar niet uit. Hoewel ondernemers toen wel mijn klanten waren.
Nu ben ik geen lid van een ondernemersvereniging. En ik ben ook eerlijk als ik zeg dat ik dat ook niet van plan ben om te gaan doen. Tevens zitten mijn klanten vooral in de particuliere sector.
Mijn klanten haal ik nu uit marketingacties. Zo heb ik een actie gehad via Social Deal, wat erg lekker liep. Hiermee krijg je misschien niet je ideale klant, maar wel naamsbekendheid. Mijn ervaring met Facebook Advertising is helaas gewoon niet zo goed. Dus daarom dat ik deze keus heb gemaakt. Wellicht dat ik binnenkort nog ga adverteren op een drukbezochte website van mijn regio.

Eerlijk zijn in wat je kunt

Voorheen wilde ik mensen pleasen. Maar ik heb daarvan echt geleerd dat ik het daarmee mezelf soms zo moeilijk kan maken. Dat is helemaal niet nodig. Ik moet gewoon blijven doen waar ik goed in ben. Een uitstapje maken naar iets anders, dat kan natuurlijk best. Wie weet ontdek je een andere kant van jezelf. Maar overal ‘ja’ op zeggen, dat doe ik niet meer.

Ook ik heb grenzen

Een beetje een vervolg op het bovenstaande, maar ik geef nu ook mijn grenzen aan. Er zijn genoeg mensen die denken dat ik Hans Klok ben, maar helaas, ik kan nog steeds niet toveren 😉 . Ik heb een duidelijke manier van werken, wat ook vermeld staat op mijn website. Daar ga ik niet van af wijken.

Q: Ik ben benieuwd hoeveel ondernemers mijn blog lezen, so hands up! En ik ben benieuwd hoe jij het ervaart om ondernemer te zijn. 🙂

Advertenties

3 gedachtes over “De verschillen van mij als ondernemer, toen en nu

  1. Romy zegt:

    Wat goed dat je het nu op een andere manier aanpakt en zo te horen echt heel goed bezig bent met je onderneming! Ik kan me voorstellen dat dit soort deals een goede manier zijn om bekendheid te krijgen. Ik vind het wel een slimme manier eigenlijk en het kost waarschijnlijk ook minder dan Facebook advertising 🙂
    Ik ben sinds kort ook ondernemer, naast mijn baan op de universiteit. Het bevalt me heel goed en ik merk ook dat ik steeds weer wat meer leer. Ondernemen is ook eigenlijk alleen al een heel leuk en leerzaam proces om door te maken 🙂

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s