Ondernemerspraat #4 | Social Media marketing, daar vind ik wat van…

Blur, Smartphone, Chatting, Cellphone, Close-Up, Girl

Bron

Ondernemen en marketing, het is niet meer ondenkbaar. Je hebt verschillende vormen van marketing en één daarvan is social media marketing. En daar vind ik wat van. 
Social Media, het zegt het al: sociale media. Echter vind ik veel marketing ervan weinig sociaals hebben. En ik heb ook zo mijn eigen bevindingen. In dit artikel vertel ik je álles…

In mijn vorige artikel van Ondernemerspraat kondigde ik al aan dat ik het even flink rustiger aan ging doen. Even geen (of nauwelijks) social media gebruik op mijn zakelijke account. Ik had echt behoefte aan wat afstand. Niet wetende dat door deze afstand te creëren, ik weer klanten zou aantrekken. Of het toeval is, daar valt over te twisten. Maar het valt me bij andere ondernemers ook op.

Zichtbaar zijn

Wie heeft er ooit bedacht dat je heel vaak zichtbaar moet zijn? Deze persoon zou ik dan toch graag eens willen spreken wat zijn of haar drijfveer hiervoor is. Ik kan naar mijn eigen ervaring (van inmiddels 2 jaar, 20 uur per week aan zichtbaarheid werken) vertellen dat dit echt nergens op slaat. Twee jaar lang knokken voor dat plekje online. Het lukte me gewoon niet.
Ik probeerde van alles uit, met een schema en zonder. Delen van persoonlijkere dingen, maar ook alleen zakelijk. Het had geen énkele invloed.
Ondanks dat liet ik mij nog steeds gek maken door anderen die zeiden dat je dit moest doen voor je zichtbaarheid. Tevens werd ik onzeker van collega-fotografen die wel een volle agenda hadden. Dus ik ging gewoon door.

Let it gooo

Maar dat ging dus op een gegeven moment niet meer. Ik kreeg een soort blackout. Dat was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. Met tranen besloot ik er afstand van te doen. Een beetje door Instagram scrollen mocht alleen als ik daar écht zin in had. Dat was de eerste tijd niet of nauwelijks. Inmiddels kijk ik nu wel weer vaker.

Kijken zei ik, he. Maar ik heb dus tot nu toe niks meer gepost in mijn feed. Alleen een paar enkele stories. That’s all. En sinds een paar weken lijkt het ineens weer beter te gaan met aanvragen en shoots. Of het toeval is? Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat ik totaal niet mezelf was om op die manier zichtbaar te zijn.

Natuurlijk valt er over zichtbaarheid te twisten. De ene vind zichtbaar zijn als je dat elke dag doet en de ander wanneer je wat waardevols deelt. Ook over iets waardevols delen is veel te zeggen. Wat is nou waardevol? Ik dacht namelijk dat ik dat genoeg deelde, maar ook dat had geen effect. Mijn geloof in social media marketing is in elk geval niet zo groot meer. Althans, niet als je je bedrijf nog aan het begin staat.

Let it grow

Voor nu besteed ik dus geen bijzondere aandacht meer aan mijn sociale media. Ik heb dan ook besloten alleen te posten wanneer het goed voelt en ik ook daadwerkelijk wat nieuws heb om te laten zien of te vertellen. Wellicht wanneer mijn bedrijf groter/bekender is, dat het interessant is om echt anders met social media om te gaan. Voor nu moet ik het vooral hebben van wie ik ben. En dat kan ik alleen maar op deze manier gaan laten zien. Forceren is namelijk zelden goed.

5 gedachten over “Ondernemerspraat #4 | Social Media marketing, daar vind ik wat van…”

 1. Een heel verstandig besluit. Ik heb het gevoel dat erg veel mensen zich in een bepaald corset laten drukken, en dat brengt niets. Dus maak een goed concept en houd je daar aan. Ik lees gewoon je blog, als er iets interessants voor mij op staat. Te veel persoonlijke dingen hoeven voor mij niet. Maar jouw twijfel over bloggen en sociaal media deel ik voor 100%. Dat is precies ook de rede, dat ik nog steeds niet begonnen ben. Ik heb 1000 ideeen, maar heb een beetje angst, dat ik daarna helemaal geen tijd meer voor iets anders heb. Dus voor ik ga beginnen, wil ik het totale plaatje rond hebben. Met gevolg dat ik misschien nooit begin, maar is dat erg? Ik geloof niet. Succes, met het hervinden van je eigen blog-leven.

  Like

  1. Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Ik denk alleen dat je mijn blog een beetje verkeerd hebt begrepen, haha. Hiermee doel ik juist niet op mijn blog maar op mijn eigen fotografie bedrijf. Dus mijn twijfel over de social media marketing daarvoor. Bloggen is sowieso leuk om te doen, je hoeft niet altijd volle bak te promoten natuurlijk. Gewoon naar je eigen invullen en tijd kun je dat doen natuurlijk. Laat je daar niet door tegen houden 🙂

   Like

   1. Ok, maar eigenlijk geldt dat toch voor beide accounts? Dan heb ik gewoon te snel gelezen en gereageerd. En bedankt voor je aanmoediging.

    Like

   2. Ik ben voor mijn blog op social media nooit heel erg actief. Daar postte ik al wanneer ik wat te delen heb/zin in heb. Maar dat ga ik dus doorvoeren ook naar het account van mijn bedrijf. Snel lezen kan gebeuren, is helemaal niet erg 🙂

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s