Ondernemerspraat #5 | Terugblik op 2020

Photographer, Camera, Photography, Digital Camera, Dslr
Bron

Het was me een jaartje wel, zeker ook op ondernemersvlak heb ik vol uitdagingen gezeten en kwam ik mezelf even kei hard tegen. Toch kwam er later in het jaar een fijne keerzijde.
Ze zeggen wel eens dat ondernemen gaat met vallen en opstaan. En zo was het dit jaar dan ook echt. In dit artikel vat ik 2020 samen in hoogte- en dieptepunten als ondernemer.

De stilte

Het jaar begon met een enorme stilte. Stilte in klanten, in potentiële klanten. Al gauw kwam corona bij ons om de hoek kijken en dat hielp ook zeker niet mee aan het werven van klanten. Ik zag mijn statistieken tot een deprimerend getal dalen. Ja, ik was er best een beetje gedeprimeerd van. Dat mag je gerust weten. Ik vond het enorm lastig.

Er ging natuurlijk van alles door mijn hoofd. Ik heb dan ook heel vaak geroepen dat ik er misschien beter mee kon stoppen. Het leek mij gewoon niet te lukken om een succesvol bedrijf te krijgen (laten we voorop stellen dat voor iedereen succes iets anders betekend).

Betere mindset is het halve werk

Ongeveer in april besloot ik te starten met een coachingstraject om mijn mindset wat te verbeteren. Ik had er eerlijk gezegd niet hele grote verwachtingen van. Maar niets bleek minder waar te zijn. Hier schreef ik dan ook een uitgebreid artikel over.
Door een betere mindset kan ik o.a. fibromyalgie veel beter handelen. Maar weet ik ook te dealen met andere dingen in het leven. Ook bijvoorbeeld dingen waar je minder grip op hebt (zoals het corona virus). Het heeft me enorm veel gebracht en ik moest echt even flink wennen aan die nieuwe ‘ik’, maar ik geloof dat ik er inmiddels wel aan gewend ben.

Klantenstorm

Oké, dit is ook voor iedereen anders. Voor mij voelde het bijna als een klantenstorm. Net na de zomervakantie begon het ineens goed te lopen. Dat was zo fijn. En zorgde er ook gelijk voor dat ik weer ging geloven in mijn bedrijf. Of het te maken heeft met die nieuwe mindset? Ik denk dat er wel iets van in zit. Al kan ik natuurlijk niks beïnvloeden van buitenaf. Toch wel heel erg fijn dat dit zo gebeurde. Aangezien ik daarvoor nog twijfelde om er mee te stoppen.

Maar die klantenstorm dus. Dat was fijn. En ik had echt enorm leuke klanten. Van alle klanten werd ik zo blij. Eindelijk de klanten waar ik graag voor wil werken. Dat was echt fantastisch! Dit heeft ongeveer een half jaar aangehouden. Super fijn. Daardoor kan ik nu de lockdown redelijk doorstaan zonder eigen geld in te leggen. Maar ook hier zit natuurlijk een grens aan verbonden.

Onzekerheid door de overheid

In de eerste lockdown was het al onduidelijk. In de tweede lockdown was het wederom onduidelijk wat een fotograaf nou mag en niet mag. Ik heb tot 3x toe mijn website moeten aanpassen omdat de ene A zei en de ander B. Frustrerend was het en ik werd er ook best wel boos van.
Communicatie is bij de overheid niet echt het sterkste punt op dit vlak. Prima dat ze regels bedenken, maar als ze zelf niet eens weten wat geldt voor een fotograaf… Nou ja, dat dus.

Inmiddels is het duidelijk dat ik nog wel fotoshoots mag doen. Maar beperkt zijn ze wel. Eigenlijk alleen de gezinsshoots (uit hetzelfde huishouden) kan, zwangerschapsschoots (zelfde huishouden), loveshoots (zelfde huishouden) en portretten voor wie alleen durft.
Er blijf niet veel over van mijn aanbod, maar het is gelukkig nog wel wat. Echter is het in de winter altijd wel schaarser met buitenshoots.

Ondanks alle onzekerheid heb ik nu wel het vertrouwen dat het weer goed gaat komen. En right at the moment heb ik lekker vakantie en kan ik daar écht van genieten, aangezien alle fotoshoots waren afgerond.

Wat vond ik uiteindelijk van heel 2020 businesswise?

2020 was echt een bijzonder jaar. Ik heb zóveel geleerd, gedaan, geinvesteerd en gefotografeerd. Ik heb de donkere kant van het ondernemen gezien, maar ook de zonnige kant. Het was absoluut een jaar van Jantje huilt en Jantje lacht. Een jaar wat enorm bewogen was. En toch denk ik dat dit jaar in het teken stond van Groei. Want uiteindelijk heeft dit alles mij wel persoonlijk én zakelijk enorm laten groeien.

4 gedachten over “Ondernemerspraat #5 | Terugblik op 2020”

  1. Wat jammer dat de start van 2020 wat moeizaam ging en corona heeft hier zeker geen deugd aan gedaan. Een fijn nieuw jaar gewenst en hopelijk een beter als vorig jaar 😉

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s